Surimi w sałatce, kremowa dynia na ostro, karotkowe ciasto / wyróżnienie
Smakoszem, którego upodobania kulinarne skupiają się na ogrodzie warzywnym i egzotycznych smakach jest Pani Małgorzata z Poznania. Wyróżniamy za optymizm w kolorze pomarańczowym! Dynia, marchewka oraz akcenty łososia w sałatce - nasze tygrysy lubią to najbardziej!
KOLOROWO
SAŁATKA Z SURIMI I MAKARONU SOJOWEGO
2 paczki surimi (paluszków krabowych)
1 paczuszka makaronu sojowego (lub ryżowego, z fasoli itp.)
1 pęczek szczypiorku
grzyby moon (kilka)
majonez
serek homogenizowany naturalny
1-2 ząbki czosnku (wedle uznania)
sól, pieprz
wędzony łosoś, jajko na twardo, utarty żółty ser - do przybrania
Surimi pokroić w niewielkie ok. 1 cm kawałki. Makaron ugotować wg przepisu i jeszcze ciepły bardzo drobno pokroić. Grzyby moon (po namoczeniu) pociąć w cieniutkie paseczki. Posiekać szczypiorek. Opakowanie serka wymieszać z łyżką stołową majonezu, solą, pieprzem czosnkiem. Powstały w ten sposób sos wymieszać z pozostałymi składnikami. Przybrać plastrami wędzonego łososia, utartym żółtym serem i jajkiem na twardo. Elementy dekoracji są o tyle ważne, gdyż w tym przypadku idelanie dopełniają smak sałatki. Wstawić na noc do lodówki w celu lepszego sharmonizowania wszystkich aromatów.
KONKRETNIE
PIKANTNA ZUPA DYNIOWA
1 dynia do 3 kg
3 średnie cebule
3 duże marchwie
3 cm świeżego imbiru
świeża papryczka chili
czosnek
vegeta, pieprz, sól
oliwa
grzanki na przybranie plus bazylia
Pokrojoną w kostkę obraną i oczyszczoną dynię zesmażyć na oliwie w dużym, stalowym garnku dodając pociętą w plastry cebulę, marchew, posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Gdy składniki się zrumienią, podlać wodą i częściowo doprawić pieprzem oraz solą. Po ok. 5 min dolać wody do 2/3 objętości garnka. Dusimy, doprawiamy vegetą. Po ochłodzeniu miksujemy, aby usyskać kremową konsystencję. Na patelni rumienimy pocietą w kawałki bułkę na grzanki - najlepiej na oliwie, z dodatkiem czosnku i bazylii. Zupę w miseczce możemy oprószyć dodatkowo parmezanem i ozdobić listkiem świeżych ziół.
SŁODKO
CIASTO MARCHEWKOWE
Przepis na dużą tortownicę
4 jajka (całe)
1.5 szklanki cukru
Utrzeć lub zmiksować do białości.
2 szklanki mąki tortowej (przesiać)
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1.5 szklanki oleju (np. kujawskiego)
2 szklanki surowej marchwi startej na drobnych oczkach
0.5 szklanki rodzynek (sparzonych i oprószonych mąką)
Wszystkie składniki porcjami dodawać i mieszać. Można użyć miksera.
Ciasto wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. godzinę. Smak? Przepyszny - piernikowy!!! Można ozdobić polewą z białej lub ciemnej czekolady.
SMACZNEGO!!!
Przepisy na konkurs nadesłała Pani Małgorzata z Poznania
Zdjęcia: Flickr